Головна » Статті » Харчування і добавки

Мед у бодібілдингу

Думаю не відкрию Америки, якщо скажу, що в раціоні харчування культуриста досить мало простих вуглеводів - різних солодощів. Якщо навскидку, то до них з натяжкою можна віднести різні сухофрукти - курага, фініки, спортивні батончики (в т.ч. у вигляді халви ) і звичайно ж мед. Тілобудова накладає певні обмеження на стандартний продуктовий кошик, хоча швидше це не обмеження, а просто сама філософія правильного харчування. Так от, жорсткіше всього страждають дівчата, адже саме на прості вуглеводи (кекси, тістечка, цукерки і т.п.) накладається право "вето". А як відомо, представниці прекрасної статі - страшенні ласунки, тому вони найважче переносять різні позбавлення, пов'язані з виключенням (або мінімальним вживанням) вище перелічених смаколиків.

З іншого боку, людям які стали на шлях фітнесу і бодібілдингу відомо про існування вуглеводно - білкового вікна, яке відкривається відразу ж після тренування. У цей період в топку організму можна закидати практично будь-які солодощі і він все це перемеле без відкладення в жир. Багато хто вживають воду з варенням/цукром або білий хліб з джемом і тп. Однак корисніше і ефективніше всього (у тому числі) буде заправка медом , чому? ... Про це ми зараз і дізнаємося.

Для початку давайте розберемося , що ж із себе представляє мед .

Мед - натуральний продукт бджільництва, нектар, частково переварений в зобі бджоли. Нектар збирається смугастими трудівницями з різних рослин (квіток - медоносів) , і цукристих речовин. Потім він "тягнеться" у вулик, де над ним чаклує рій бджіл, здійснюючи різні фізичні (наприклад , розщеплення складних цукрів до простих) і хімічні (наприклад, випаровування води) обряди.

Примітка:

Купуючи в магазині 1 кг меду , пам'ятайте, що для його збору бджола відвідала більше 10 млн. квіток і принесла/переробила близько 4 кг нектару.

Також мед - це один з небагатьох природних підсолоджувачів з яскраво вираженою користю для здоров'я. Він містить:
-    природні антиоксиданти ;
-    ферменти і мінерали ( в т.ч. залізо , цинк , калій , кальцій , фосфор , магній і селен ) ;
-    вітаміни : В6 , тіамін , рибофлавін , пантотенова кислота і ніацин.

Тепер давайте перейдемо до його корисних властивостей, а до таких належать:

-    не викликає сплеску рівня цукру в крові та підвищеного вивільнення інсуліну, на відміну від цукру;
-    надає готові запаси чистої енергії у вигляді глікогену печінки, що робить його ідеальним джерелом енергії, як для ранкових заправок, так і перед / після тренування;
-    допомагає загоєнню ран, вступаючи в реакцію з рідинами організму і створюючи несприятливе середовище для розвитку бактерій;
-    при заміні цукру на мед, сприяє зниженню ваги;
-    містить багато антиоксидантів (включаючи флавоноїди), що сприяє збереженню балансу здоров'я організму;
-    амінокислоти в меді знаходяться в легкозасвоюваній формі блоків білка, що сприяє їх якісному та швидкому засвоєнню організмом для будівництва/відновлення м'язової тканини;
-    сприяє відновного сну, тому що повільно вивільняє глікоген, необхідний для основних функцій організму під час нічного сапу;
-    мед з молоком допомагає виробити мозку гормон мелатонін, який необхідний для глибокого сну.
-    зміцнює імунну систему і допомагає відновити тканини в періоди відпочинку (за рахунок дії мелатоніну);
-    знижує холестерин, а також ризик гіпертонії, ожиріння, цукрового діабету 2 типу, хвороби серця, інсульту і артриту.
-    сприяє здоров'ю жіночих яйцеклітин;
-    нормалізує обмін речовин і сприяє здоровому кольору шкіри;
-    збільшує виробництво сперматозоїдів ( на 50 % ) у чоловіків з низькою їх кількістю;
-    стимулює нервові стовбурні клітини, які впливають на ріст мозку, швидкість обробки їм сигналів і збереження даних в пам'яті;
-    сприяє підтримці постійного рівня цукру в крові і відновленню запасів глікогену після тренування;
-    ефективно видаляє вільні радикали з організму.

Ну як? Вражаючий список корисностей і все це від одного продукту!
Не можна не сказати , що навколо продуктів бджільництва і зокрема меду, витає багато бджіл міфів, ось основні з них.

Міфи про мед

Міф № 1 . Мед отруйний, оскільки в ньому присутні токсини.

Це не так. Ботулін - токсин, використовуваний в косметичній медицині і сприяє зниженню зморшок, насправді виробляється з меду . Мед сам по собі не небезпечний і не токсичний продукт .

Міф № 2 . Діти не повинні їсти мед .

Це в першу чергу залежить від їхнього віку. Дієтологи і доктора забороняють давати мед малюкам і немовлятам по досягненні ними 2-3 річного віку. Дітям же в дитячому садку або початковій школі цілком можна вживати цю здорову солодкість, в помірних дозах ( 1-2 ч.л. на день).

Міф № 3 . Мед сповнений цукру.

Припущення є помилковим. Незважаючи на свою солодкість, в цьому продукті бджільництва зовсім небагато цукру. Крім того, після його вживання цукор в крові практично не підвищується.

Міф № 4 . Мед з білою піною (скоринкою) - це погано.

Біла піна є показником якості меду. Піна кристалізується тоді, коли чистий мед простоїть деякий час. Якщо Ви побачите зацукровану пінку, це означає мед натуральний і зібраний відносно недавно.

Міф № 5 . Темний густий мед не такий гарний як м'який і світліший .

Брехня :). Різні види меду мають різні кольори і текстуру і кожен з них має своїм унікальним цілющим ефектом. Тому , навіть якщо запах / вид темного меду Вас відштовхує, це зовсім не означає, що він менш корисний своїх світлих побратимів.

Ну ось власне вступна теоретична частина , закінчена , переходимо до найсмачнішого ...

Мед : практична сторона питання

У зв'язку з популярністю меду і в зв'язку з засиллям останнього на вітчизняних прилавках, дуже важливо навчитися визначати який перед Вами продукт - справжній або «туфта». 
Що приховувати, люди люблять отримувати задоволення від солодкого і тому готові за нього платити дзвінкою монетою. Виробники і особливо недбайливі продавці це розуміють і намагаються всіляко наколоти покупця, тобто Вас. Зокрема вони можуть продати залежаний або розведений водою мед, а можуть взагалі втюхати сурогат. 
Думаю споживачеві (нам з Вами ) не дуже приємно заплатити такі гроші і отримати по факту "ніякий" продукт . Тому необхідно самим навчитися правильно визначати де натуральний, а де липовий (тобто підробний ) мед . Для цього необхідно озброїтися наступною інформацією.

Як вибрати справжній мед

З метою збільшення прибутку деякі виробники / продавці розбавляють мед цукровим сиропом і патокою. Щоб зробити його густим вони додають борошно, крохмаль або крейду. Тому, щоб бути впевненими в якості продукту, необхідно провести деякі домашні досліди .

Перевірка якості меду

Ну і на завершення розглянемо застосування меду в бодібілдингу .

У 2007 році в журналі "International Society of Sports Nutrition" була розглянута ефективність меду після тренування. Отримані результати показали , що мед є відмінним засобом відновлення після тренування. Він не призводить до стану гіпоглікемії. Крім цього він ефективніший, ніж сахароза або мальтодекстрин, підтримує рівень глюкози в крові. 
Глікемічний індекс меду менше, ніж у багатьох цукрів - це призводить до більш тривалого і стійкого зростання рівня глюкози в порівнянні з "цукровими " аналогами.

Під час вправ, рівень цукру в крові істотно знижується. Це відбувається тому, що Ваші м'язи використовують наявні запаси глюкози для отримання енергії. Після тренування споживання вуглеводів є важливою частиною процесу відновлення. У ході нього, Ваші м'язи заповнюють свої внутрішні запаси глюкози і глікогену. Якщо рівень цукру в крові буде недоступний для м'язів в цей час, то організм не зможе адекватно відновитися.

У яких кількостях і коли приймати мед ?

Оскільки продукт відноситься до категорії швидких вуглеводів - вони корисні культуристам безпосередньо перед (за 60 хвилин) / після (протягом 30 хвилин) тренування.

Вживання меду перед тренуванням, дозволяє здійснити повільний і стабільний "вкид" глюкози в кров. Це може утримати від використання Вашим тілом накопичених запасів глікогену в якості палива. 
Під час тренування прийом меду також може бути ефективним. У цьому випадку він впливає на підвищення вихідної потужності м'язів, а також позначається на поліпшенні продуктивності. Також можна вживати його з ранку (після пробудження) розведеним у склянці теплої (не гарячої!) води.

Примітка:

Після фізичної активності в залі візьміть за правило вживати високобілкову їжу (сир , курка , нежирне м'ясо) разом з медом. Таке поєднання допоможе Вам найефективніше відновитися.

Існують наступні рекомендації з прийому меду в якості природного спортивного харчування :

-    2 ч.л. на склянку води з ранку натщесерце;
-    2 ст.л. до/після тренування (можна разом з протеїновим коктейлем);
-    під час тренування - 1 ч.л. + 0,5 л . води + сік лимона.

Категорія: Харчування і добавки | Додав: drive (22.09.2014)
Переглядів: 627 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar